BANK ŻYWNOŚCI W KRAKOWIE – RUSZA PODPROGRAM 2021 PLUS
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA TO DZIAŁANIE WSPÓŁFINANSOWANE ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ, KTÓRE MA NA CELU WSPARCIE OSÓB I RODZIN NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYCH. PROGRAM SKIEROWANY JEST DO OSÓB, KTÓRE ZNAJDUJĄ SIĘ W TRUDNEJ SYTUACJI I UZYSKUJĄ DOCHÓD NIEPRZEKRACZAJĄCY:
- 1823,60 zł dla osoby samotnie gospodarującej,
- 1410,00 zł dla osoby w rodzinie.
Aby otrzymać pomoc żywnościową należy:
- Zgłosić się do Ośrodka Pomocy Społecznej (OPS) właściwego dla miejsca zamieszkania lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności.
- Jeśli spełniamy wskazane kryteria, otrzymujemy skierowanie, które umożliwia odbiór we wskazanym na skierowaniu miejscu.
Pomoc żywnościowa w gminie Pcim przekazywana jest za pośrednictwem współpracującej z Bankiem Żywności w Krakowie Organizacji Partnerskiej Lokalnej – Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pcimiu. Pomoc udzielana jest w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
W roku 2023 odbiór paczek żywnościowych odbędzie się w Centrum Usług Socjalnych w Stróży raz w miesiącu przez okres czerwiec-lipiec.
Pierwszy odbiór odbędzie się 15 czerwca 2023 roku.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE
W ramach programu realizowane są również zajęcia dla osób zakwalifikowanych do projektu. Mają on formę bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących:
- Przygotowania posiłków,
- Dietetyki oraz zdrowego odżywiania,
- Sprawnego zarządzania budżetem domowym,
- Zapobiegania marnowaniu żywności,
- Inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym, akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących.
Działania realizowane są przez Bank Żywności w Krakowie w siedzibie OPL lub w miejscu wyznaczonym przez organizację. Uczestniczą w nich podopieczni, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Termin oraz miejsca realizacji warsztatów będzie podany w dniu odbioru paczek żywnościowych.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.
PODPROGRAM 2021 Plus
Podprogram 2021 Plus jest kontynuacją poprzednich Podprogramów. Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących.
Okres dystrybucji żywności: do końca sierpnia 2023
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych lub posiłków:
Paczka żywnościowa – to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) składających sie z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu.
Posiłek – to każde danie (śniadania, II śniadania, obiad, podwieczorek lub kolacja) przygotowane w OPL np. jadłodajniach, schroniskach, noclegowniach dla osób bezdomnych, z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np.catering).
Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2021 Plus obejmuje żywność o łącznej wartości ok. 9,2 kg na osobę, w tym:
- Artykuły warzywne i owocowe:
- powidła śliwkowe 0,3 kg
- Artykuły skrobiowe:
- makaron jajeczny 2 kg,
- Artykuły mleczne:
- mleko UHT 2 l,
- Artykuły mięsne:
- szynka wieprzowa 0,9 kg,
- Cukier:
- cukier biały 2 kg,
- Tłuszcze:
- olej rzepakowy 2 l,
Podsumowanie Podprogramu 2021
W ramach Podprogramu 2021 Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pcimiu objął wsparciem żywnościowym 192 osoby przekazując 5,135 ton żywności w formie paczek 1011 szt.
Podsumowanie Podprogramu 2019
W ramach Podprogramu 2019 Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pcimiu objął wsparciem żywnościowym 297 przekazując 17,77540 t żywności w formie paczek 2219 szt.
Podsumowanie Podprogramu 2018
W ramach Podprogramu 2018 Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Pcimiu objął wsparciem żywnościowym 396 przekazując 19,52658 ton żywności w formie paczek 2449 szt.
We współpracy z Bankiem Żywności dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne: kulinarne, żywieniowe, ekonomiczne oraz dotyczące marnowania żywności.